Viazym BV

Luuk van Langen
Viazym BV

ViaZym levert producten en diensten die leiden tot optimaal gebruik van enzymen.

Enzymen zijn eiwitten die zeer efficiënt en selectief chemische reacties katalyseren. Toepassingen van enzymen liggen in de productie van hoogwaardige chemicaliën en voedingsmiddelen en in de diagnostiek (biosensors).

De tolerantie voor de werkcondities en levensduur van het enzym zijn sterk afhankelijk van de formulering ofwel de hechting van het enzym aan een dragermateriaal (immobilisatie). Daarnaast voorkomt immobilisatie contaminatie van het product/ proces met het enzym en wordt recycling van het enzym mogelijk. ViaZym ontwikkelt een technologieplatform voor de hechting van enzymen aan materialen ter verbetering van zowel de eigenschappen van het enzym als het materiaal.

Klanten kunnen bij ons terecht voor de custom immobilisatie van enzymen ter verhoging van de stabiliteit en activiteit. Daarnaast wordt een serie geammobiliseerde versies van veelgebruikte industriële enzymen ontwikkeld voor catalogus verkoop.

Het chemisch lab van ViaZym verzorgt procesontwikkeling en optimalisatie van enzymatische processen. Dit varieert van enzymscreening tot proof of principle van enzymatische syntheses van (chirale) chemicaliën.