Van Essen Instruments BV

Ronald Ruizenaar
Van Essen Instruments BV

Van Essen Instruments werd in 1938 opgericht door Cornelis van Essen in Delft. Cornelis was elektronica-ingenieur van beroep en had interesse in de ontwikkeling van instrumentatie.

Vanaf het begin ligt de focus van Van Essen Instruments bij het ontwikkelen van watergerelateerde instrumenten nooit veranderd. In het begin produceerde Van Essen klantspecifieke apparatuur: soms slechts één, soms slechts een kleine productiebatch van 5 stuks, maar vanwege de vraag naar standaardisatie van producten, vooral op het gebied van elektronica en mechanica, besloot Van Essen zich aan te passen en te veranderen het bedrijfsmodel.

Begin jaren negentig begon Van Essen met het aanbieden van standaard watergerelateerde apparatuur, zoals stand-alone dataloggers, die gebruik maakten van externe sensoren en flowmeters voor open kanalen. Van Essen was een van de eerste bedrijven die een getijmeetsysteem voor de Rotterdamse Haven ontwikkelde. In dit project werd telemetrie gebruikt. Telemetrie was erg geavanceerd voor zijn tijd en werd een belangrijke mijlpaal in de groei van Van Essen.

Sinds de introductie van de eerste Diver heeft Van Essen Instruments wereldwijd meer dan 200.000 dataloggers verkocht. Onze toewijding aan kwaliteit en prestaties heeft Van Essen Instruments tot een van de belangrijkste merken in de branche gemaakt.